Hvordan lage en nettside?

Dersom du vil tjene penger på internett er det mange muligheter ved å lage din egen nettside. Dette kan for eksempel være en nettbutikk eller en blogg med reklameinntekter. Andre eksempler er et forum eller nettside om et spesielt tema som du interesserer deg for og/ eller kan spesielt mye om. Mange tror at det å lage en webside fra bunnen av er svært vanskelig, noe som for så vidt er riktig men Open Source programvare gjør det imidlertid veldig enkelt. Inntekter på nettsiden får du gjerne ved å selge produkter og tjenester eller ved hjelp av annonseinntekter.

 

Open Source gjør det enkelt og billig for deg

Svaret på hvordan du lager din egen nettside ligger i Open Source programvare som Joomla, Wordpress, Drupal og lignende. Dette i kombinasjon med grensesnitt som C-panel og Softaculous hos mange webhotell gjør at du svært enkelt kan få en nettbutikk opp å gå. Faktisk er det så enkelt at du faktisk kan ha en webside oppe å gå i løpet av en time fra du leser denne artikkelen.

Legg arbeid i å velge riktig webhotell

Du har bestemt deg for å lage din egen webside, det er da naturlig å finne et godt webhotell først. Dette trenger ikke å være i Norge men bør være i Europa for å unngå lang responstid på din nettside på grunn av den lange fysiske avstanden.

Fysisk avstand er imidlertid bare en årsak til lang responstid. Det som er mye verre er at du finner en leverandør som overselger sine webhotell slik at serveren til din nettside hele tiden er overbelastet. Slik overselging  kan gi utsettelse på responstiden på flere sekunder i motsetning til fysiske avstander hvor vi gjerne regner i millisekunder. Du kjenner sikkert til hvilke resultater det gir når du bruker en gammel pc med utdatert programvare. Det samme gjelder for servere. Det er viktig å ha en seriøs aktør som vet hva de driver med, ikke bare at de ikke overselger men også har oppdatert programvare til enhver tid. Utfordringene her er mye større enn på en privat PC og man er avhengige av profesjonelle medarbeidere.

Velg et webhotell som tilbyr C-panel og Softaculous

Når du leter etter webhotell så bør du lete etter leverandører som har C-panel og Softaculous. Grunnen til dette er at C-panel gjør administrasjon av ditt webhotell veldig enkelt og i tilegg er det veldig enkelt å bytte webhotell dersom du ikke er fornøyd der du er (de fleste leverandørene tar flytte jobben for deg dersom du bruker C-panel på ditt gamle webhotell). Softaculous gjør det svært enkelt for nybegynnere å installere programvare, betegnelsen ”oneclick” brukes ofte. Du velger gjennom en meny blant en rekke programvareløsninger (de fleste er helt gratis) og velger den du mener passer deg best. Når du har valgt så klikker du ”installer” og i løpet av kort tid er alt klart satt opp, knyttet til database og lagt opp midlertidige passord til deg slik at du kan logge deg rett inn i nettsidens administrasjonssider og begynne men dine individuelle tilpasninger.

Anbefalte webhotell

For å spare deg for litt jobb kan vi gi noen forslag til webhotell som både er billige og gode (alle har C-panel og Softaculous). Proisp.no er en norsk leverandør som er forholdsvis rimelig og er et fornuftig valg dersom du vil benytte norsk domene. HawkHost.com og Siteground.com er to mellomstore internasjonale webhotell som mange er fornøyd med. Begge har datasenter i Europa og det er viktig at du i bestillingsprosessen passer på å bli plassert på et Europeisk datasenter for å sikre deg kort responstid på din nettbutikk. Styr unna amerikanske leverandører selv om disse ofte er de aller billigste da responstiden blir litt for lang uansett hvor bra tjenester de ellers har.

Dersom noe er for godt til å være sant er det gjerne slik det er!

Dersom du vil start jakten på et webhotell selv er det mange fallgruver å gå i. En tommelfinger regel er å styre unna alle aktørene som tilbyr ubegrensede resurser, for eksempel ubegrenset lagring. Det er ingenting som heter gratis lunch i verden, heller ikke i denne bransjen. Når det tilbys ubegrensede ressurser viser det seg alltid når man leser det med liten skrift at det i praksis er umulig å bruke ubegrenset med plass. Det settes ofte så mange betingelser i bunn for hva webhotellet kan brukes til at du har lite handlemuligheter. Dessuten er slike aktører overrepresentert i forhold til å overselge sine servere slik at webhotellet nærmest er ubrukelig i utgangspunktet og ikke passer for noen som vil drive en nettside de skal tjene penger på.

Kjøp no domene i Norge

Det er for øvrig fullt mulig å handle domene hos en leverandør og webhotell hos en annen leverandør. Dette er spesielt aktuelt for dem som vil ha et .no domene og billig webhotell i utlandet. I slike tilfeller vil vi anbefale å kjøpe domene hos domeneshop.no og velge en webhost som Hawkhost.com eller Siteground.com. Du holder deg uansett godt under tusenlappen i året. Når du gjør dette får du opplyst såkalte navneservere fra webhotellet (normalt i en velkomstmail), typisk er dette ”ns1.eksempel.com” og ”ns2.eksempel.com”. Disse navneserverne går du så inn i domeneshop sitt kontrollpanel og endrer fra domeneshop sine forhåndsvalgte navneservere til de du har fått opplyst fra webhotellet. Domeneshop er sikkert behjelpelig med dette dersom du ikke klarer det selv. Vi anbefaler ikke å bruke Domeneshop til hosting da de ikke bruker verken C-panel eller Softaculous samt at de har en veldig strikt policy på hva du får lov til å gjøre på deres webhotell.

Dersom du har kjøpt domenet først så har du gjerne lagt dette inn i bestillingsprosessen hos på ditt webhotell. I så fall er domenet allerede knyttet opp til ditt webhotell og er klart til bruk. Hvis ikke så legger du det inn under en ”knapp” som heter ”addon domain” i c-panel. Ved hjelp av ”addon” funksjonen kan du også ha flere domener og websider på samme webhotell.

Husk å oppdatere din programvare på webhotellet

Når du velger løsninger som Joomla, wordpress og Drupal så kommer det jevnlig nye oppdateringer til disse. Dette er både sikkerhetsoppgraderinger og programvareoppdateringer for å gjøre programmene enda bedre og sikrere. Det er viktig å foreta disse oppdateringene og dersom du har installert programvaren via Softaculous kan du like enkelt bruke Softaculous til å oppdatere ved den omtalte ”oneclick” metoden. Du får varsel i C-panel og ofte på nettsidens administrasjonsside når det er nye oppdateringer tilgjengelige.

Ikke glem backup

Uansett hvor seriøst webhotellet er så vil vi alltid anbefale at du selv tar jevnlig sikkerhetskopi av din nesttside. Dette gjør du enkelt i C-panel ved hjelp av den medfølgende backup funksjonen.


Lykke til med din nye webside!