Det er overfokus på å bytte strømleverandør

Det har vært et overfokus i media på det å bytte strømleverandør sett i forhold til mulighetene til å spare mye penger på såkalte enøk tiltak. For all del, dersom din strømleverandør alltid kommer ut som en av de dyreste i tester kan det selvfølgelig være penger å spare ved å bytte til en billigere. Men dem som bruker mye tid på å bytte leverandør flere ganger årlig hver gang de finner en enda billigere leverandør bruker nok mye tid på å spare lite penger. Men for all del, det er penger å spare der også. Det du imidlertid bør ha fokus på er enøk tiltak.

Bytt lyspærer til led

Dersom du har en normal stor enebolig som er opplyst av tradisjonelle glødepærer og halogenpærer, samt at du ikke er veldig flink til å slå av lysene i de rommene det ikke er personer i, så bruker du fort opp mot 1 kilowatt i timen noe som gir en timepris på ca 1 krone i timen i perioder med lave strømpriser (inkludert nettleie). Dette utgjør 24 kroner i døgnet eller 720,- kroner i en måned med 30 dager.

Du får i dag led pærer til de aller flest sokler, også forskjellige sokler som opprinnelig er tiltenkt halogenpærer. Led- pærene er en del dyrere men har ofte en levetid opp mot 25 år så sett i forhold til levetid er det økonomisk i seg selv til tross for den relativt høye anskaffelseskostnaden. Når det gjelder strømforbruket er led- pærer helt unike. Dersom du følger eksempelet i avsnittet over og bytter ut alle lyspærer med led- pærer vil du redusere de månedlige strømutgiftene fra kr 720,- til godt under hundrelappen. Eller en kostnadsbesparelse på kr 5-10000,- pr år. Dersom du skal kompensere for dette med en ekstrainntekt kan det være du må opp i nærmere kr 20000,- i bruttoinntekt. Med andre ord ikke så galt betalt for å bytte lyspærene i huset.

Reduser utgifter til oppvarming

Fyringsutgifter er en annen ting å se på. Dette er et komplisert tema med mange alternativer og faktorer å ta i betraktning. Vi går derfor ikke inn i dybden her men kan si at dersom du i dag kun bruker elektrisitet til å varme opp huset med panelovner og varmekabler så har du et stort potensial til å spare mye penger. Her krever imidlertid de fleste tiltak investeringer av en viss størrelse. To relativt rimelige investeringer er å gå til anskaffelse av luft til luft varmepumpe og/ eller ovn til vedfyring. Det siste alternativet er spesielt gunstig dersom du har mulighet til å hogge ved selv gratis.

En annen ting du kan foreta deg for å redusere fyringsutgiftene er å etterisolere. Andre gratis tiltak er enkelt og greit å sperre av ett eller flere rom i vintersesongen dersom du bor i et stort hus. Med andre ord, kun fyre i de rommene du bruker (vær forsiktig slik at vannrør ikke fryser). I vintersesongen kan de med veldig høyt strømforbruk i utgangspunktet spare flere tusenlapper i måneden på å gjøre noe med fyringsutgiftene sine men dette er selvsagt et veldig individuelt regnestykke fra bolig til bolig hvor det er viktig å ta med oppgraderingskostnader i det totale bildet.